yonetim@meo.org.tr
0482 213 78 67
  • ÜYE GİRİŞİ
Mardin Eczacı Odası
Mardin Eczacı Odası Mardin Eczacı Odası Mardin Eczacı Odası Mardin Eczacı Odası Mardin Eczacı Odası
  • ODAMIZ
    • YÖNETİM KURULU
    • DENETLEME KURULU
    • HAYSİYET DİVANI
    • BÜYÜK KONGRE DELEGELERİ
    • TEMSİLCİLER
  • DUYURULAR
    • Başkandan
    • Oda Haberleri
    • Teb Duyuruları
    • İlaç Geri Çekme
    • Sgk Duyuruları
    • Sut Duyuruları
    • Üyelere Duyurular
    • Yeşil Kart
    • Üyelerimizden Haberler
    • Eğitim Duyuruları
    • Güncel Haberler
    • Sosyal Etkinlikler
    • TÜM DUYURULAR
  • SUT DUYURULARI
  • ECZANE İŞLEMLERİ

    ECZANE REHBERİ

    • Eczane İşlemleri
    • İl Sağlık Md. İşlemleri
    • Ecza Deposu İşlemleri
    • Yasa ve Yönetmelikler
    • Güncel S.U.T.
    • SGK Protokolü
    • Alkol Hesaplama

    İLAN PANOSU

    • Yardımcı Eczacı ve Mesul Müdür Arama
    • Personel Arama
    • İlaç Takas
    • Eczane Demirbaş
    • Diğer İlanlar
    • TÜM İLANLAR
    • YENİ İLAN EKLE

    BAĞLANTILAR

    • BAKANLIKLAR VE İLGİLİ KURUMLAR
    • TEB VE ECZACI ODALARI
    • ECZACILIK FAKÜLTELERİ
    • SIK KULLANILANLAR
    • ECZA KOOPERATİFLERİ VE DEPOLAR
  • DOSYALAR
    • Dilekçeler
    • Formlar
    • Sgk Dilekçeleri
    • Eczacılık Genel Bilgileri
    • Suriye Reçeteleri Dilekçe Örnekleri
  • İNSAN KAYNAKLARI
    • İş Başvuru Formu
    • Yapılan Başvurular
    • İş İlanları
    • Eleman Arıyorum
  • İLETİŞİM
  • ANASAYFA
  • Teb Duyuruları
  • 50 OLDU! ECZACILIK MESLEĞİ İÇİN TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

50 OLDU! ECZACILIK MESLEĞİ İÇİN TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

01 Temmuz 2019     Okunma Sayısı : 598

BASIN AÇIKLAMASI

50 OLDU!

ECZACILIK MESLEĞİ İÇİN TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR!

Hatırlatıyoruz! 25 Haziran 2019 tarihli ve 30812 Sayılı Resmi Gazete yayınlanan, 24.06.2019 tarih ve 1157 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eczacılık Fakültesi resmen kuruldu. Böylece Türkiye’de bulunan eczacılık fakültesi sayısı 50’ye yükselmiş oldu. 2001 yılında ise bu sayı yalnızca 8’di. Bu artış akıl almazdır, neden mi?

  • Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 2018 yılı verilerine göre eczane açılabilecek yer sayısı 1867.
  • Her yıl 2 bine yakın öğrenci eczacılık fakültelerinden mezun oluyor.
  • YÖK'ün 2019-2020 yılı eczacılık fakülteleri için belirlediği kontenjan 3 bin 524.
  • Sağlık Bakanlığı Sağlıkta İnsan Kaynakları 2023 Vizyonu’na göre 2023 yılında eczacı ihtiyacı 32 bin 900.
  • Hâlihazırda eczacı sayısı 37 bin 761.

Görüldüğü üzere tartışmaya açık olmayan bu sayısal veriler, durumun vahametini gözler önüne seriyor, bununla birlikte eczacılık mesleğinin ve halk sağlığının tehlikede olduğunu gösteriyor. Öte yandan YÖK’ün eğitim planlaması yapmadığını, ülkenin kaynaklarını ve istihdam olanaklarını düşünmeden adımlar attığını ortaya koyuyor.

Eczacı akademisyeni bulunmayan, öğretim elemanları eksik, altyapısı yetersiz, fiziki ve sosyal imkânları kısıtlı, bilimsel çalışma yapmaya uygun ortamı olmayan eczacılık fakülteleri ağır bir gerçeklik olarak karşımızda dururken yeni eczacılık fakültelerinin açılması ne derece gereklidir? Ondokuz Mayıs Üniversitesi, köklü ve nitelikli bir üniversitedir. Bütün üniversitelerimizin öyle olması gerekir. Ama sağlık insangücünün planlanmasına da ihtiyacımız yok mudur? Daha önce sorduğumuz ve maalesef yanıt alamadığımız pek çok soru ile birlikte bunun cevabını da YÖK’ten bekliyoruz.

Tekrarlıyoruz!

Konuya ilişkin kaygılarımızın yanı sıra çözüm önerilerimizi de defaatle dile getirdik. Yaşanan gelişmeler ışığında bunların dikkate alınmadığını, görmezden gelindiğini söylemek güç değil. Konuya ilişkin ısrarımızın; mesleğimizin geleceğine dair kaygı duymamızdan ve ülkemizin yarınlarını önemsememizden kaynakladığını bir kez daha söylüyoruz. “Israrcı” duruşumuzdan ödün vermiyor ve bir kez daha tekrarlıyoruz:

  • Devlet, vakıf fark etmeksizin yeni eczacılık fakülteleri açılmamalıdır.
  • Öğretim elemanı eksik, altyapısı bilimsel çalışma yapmaya uygun olmadığı halde açılmış olan eczacılık fakülteleri, bünyesinde bulundukları üniversite ve sanayi iş birliği ile Ar-Ge merkezlerine dönüştürülmelidir. Böyle bir imkan bulunmaması halinde kapatılmalıdır.
  • Eczacılık fakültesi kontenjanları belirlenirken ülkenin kaynakları, sektörün iş gücü ihtiyaçları göz önüne alınmalıdır.
  • Kontenjanlar acilen azaltılmalıdır.
  • Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda eczacılık alanına başarı sırası şartı getirilmeli ve ilk 60 bine giren öğrenciler eczacılık fakültelerine yerleştirilmelidir.

Endişeliyiz!

Her dört gençten birinin işsiz olduğu, diplomanın işsizlik belgesi yerine geçtiği, istihdamın sağlanamadığı, gençlerimizin yarınlarından umutsuz olduğu bir ülke kaderimiz değildir, olmamalıdır. Bizler, mesleğimizin ve ülkemizin geleceği adına endişeliyiz. Yapılan yanlışlardan dönülmediği takdirde eczacıların ciddi bir istihdam sorunu ile karşı karşıya kalacağı ortada. Gelecekte eczacılık alanında işsizlik baş gösterdiğinde, plansızca açılan eczacılık fakültelerinden mezun olacak genç arkadaşlarımız hepimizin sorumluluğunda. Bu sebeple tarafların birbirini dinlemesi, atılacak adımlarda birbirinden destek alması, aynı masa etrafında oturma erdemini göstermesini önemsiyoruz. Konuyla ilgili tüm tarafların öneri ve görüşlerinin dikkate alınmasıyla oluşturulacak bir yol haritasının önemini bir kez daha yineliyoruz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ

 


© 2020 Mardin Eczacı Odası Tüm hakları saklıdır.

  • OBEN

Çerez Ayarları

×

Web sitemizdeki içeriklerden en iyi şekilde yararlanmanızı sağlamak için 6698 Sayılı Kişisel Verilerin korunması Kanunu'na (KVKK) ve Avrupa Birliği Veri Koruma Tüzüğü'ne (GDPR) uygun olarak çerezleri kullanıyoruz. Sitenin düzgün çalışması için gerekli zorunlu çerezlerin kullanılmasını istemiyorsanız ziyaretinizi sonlandırmalısınız. Diğer çerezler yönünden ise lütfen tercihlerinizi belirleyiniz.

Çerez Aydınlatma Metni

Zorunlu Çerezler
Her zaman aktif
Kullanıcı deneyiminin tutarlılığı için bir tarayıcı oturumu sırasında bir kullanıcı durumunu korumak için kullanılır. Tarayıcı oturumu sona erdiğinde varsayılan olarak çerez yok edilir.
Analitik Çerezler
Kullanıcılarımız için web sitesi deneyimini optimize etmek için analitik çerezler kullanıyoruz. Bu analitik çerezler ile web sitemizin kullanımı hakkında bilgi ediniyoruz.
Fonksiyonel Çerezler
Bu tanımlama bilgisi, ziyaretçilerin bir dizi ağ ve paylaşım platformuyla içerik paylaşmasını sağlamak için web sitelerine yaygın olarak gömülü olan AddThis sosyal paylaşım aracıyla ilişkilidir. Güncellenmiş bir sayfa paylaşım sayısını saklar. İnternet sitesinde yer alan haberlerin sosyal medyada paylaşılması için kullanılmaktadır.